Wetenschap

De fysica achter de analyse van bloedspatten in misdaadscènes

De fysica achter de analyse van bloedspatten in misdaadscènes

In termen van forensisch onderzoek is de wetenschap achter het bepalen hoe een aanval heeft plaatsgevonden eigenlijk vrij complex. Bij het analyseren van bloedspatten op een muur of materiaal, moeten de forensisch analisten een behoorlijke hoeveelheid fysica en berekeningen gebruiken om de bron van een druppel te bepalen. Het eindresultaat moet een voldoende nauwkeurig spel zijn voor het spel van de misdaad om stand te houden in de rechtbank. Forensische wetenschap was lange tijd een onnauwkeurige kunst, maar nu brengt een team van natuurkundigen de concrete fysica in beeld. In een hier gepubliceerde paper breekt het team een ​​theoretisch model uit voor het analyseren van bloedvlekken. Het proces is te zien in de korte video hieronder.

Het eerste dat in de splatter marks moet worden opgemerkt, is de grootte van de druppeltjes, frequentie, plaatsing en vorm. Dit kan analisten meer gegevens geven over de snelheid wanneer de druppel de muur raakt en waar de oorsprong mogelijk was, aldus Gizmodo. Vanaf dit punt zou de technicus een touwtje aan grote druppels vastmaken in de richting waarin elke druppel zou zijn geland. Nadat deze actie voldoende is herhaald, komen de snaren samen in één algemeen gebied, waarbij de locatie van het slachtoffer wordt aangegeven toen het misdrijf werd gepleegd.

"Er wordt een parametrische studie uitgevoerd om patronen van achterwaarts bloedspatten te voorspellen onder realistische omstandigheden die overeenkomen met de experimenten die in het huidige werk zijn uitgevoerd. De resultaten van het model worden vergeleken met de experimentele gegevens over rugspatten gegenereerd door een schot dat een met bloed geïmpregneerde spons raakt. . " ~ APS

[Afbeeldingsbron: NFSTC]

Zoals je je misschien kunt voorstellen, is het nogal moeilijk om te bepalen hoe een bloeddruppel door de lucht is gegaan, gezien de luchtweerstand en andere externe effecten. De bemanning was in staat om tot hun fysieke analyse van bloedspattenanalyse te komen door zorgvuldig slow motion-beelden te onderzoeken van varkensbloed dat met een pistool werd neergeschoten. De fysieke modellen die op basis van deze experimenten worden gecreëerd, zullen forensische wetenschappers nauwkeuriger kunnen helpen bij het modelleren van elke gepleegde misdaad.

ZIE OOK: De politie zou live technologie in Google Earth-stijl kunnen gebruiken om slechteriken te vangen


Bekijk de video: Forensisch onderzoeker (Januari- 2022).