Wetenschap

De fysica achter een stringloze jojo

De fysica achter een stringloze jojo

Jojo's zijn leuk speelgoed, maar ze bevatten eigenlijk nogal wat interessante fysica, zoals impulsmoment en gyro-stabiliteit. Typisch, jojo's hebben touwtjes eraan, maar professionele jojo, Ben Conde heeft een aantal behoorlijk indrukwekkende vaardigheden die hem in staat stellen een stringloze jojo te gebruiken. Stringloze jojo's werken op dezelfde manier als een normale jojo, maar het heeft ook de mogelijkheid om onafhankelijk van de tekenreeks te draaien. Jojo's kunnen omdraaien 6000 tpm, wat het gyroscopische stabiliteit geeft. Bekijk de geweldige video van Veritasium over de fysica achter jojo-ing hieronder.

Het lijkt een beetje magisch, hoe een jojo werkt, en dat is een deel van de reden waarom ze leuk maar uitdagend speelgoed maken om mee te spelen. Terwijl de jojo langs de snaar afrolt, krijgt hij rotatie- en kinetische energie. Als Ben de jojo weer in zijn hand wil leggen, hoeft hij alleen maar aan het touw te trekken. Deze ruk zorgt voor voldoende wrijving om de draad naar de andere kant van de jojo te verplaatsen en de klim terug naar de hand van de gebruiker te beginnen.

Nu zijn dezelfde principes van toepassing op het gebruik van een jojo zonder touw, maar het vereist veel meer vaardigheid en oefening. Je moet precies kunnen volgen en voorspellen waar het vliegende speelgoed in de lucht zal zijn, zodat je het met het touwtje terug kunt pakken.

[Afbeeldingsbron: Veritasium]

De natuurkundige principes achter jojo's zijn gebaseerd op het bestaan ​​van wrijving. Zonder wrijving zouden veel fysieke processen onmogelijk zijn, maar het belangrijkste is dat jojo's niet zouden bestaan.

ZIE OOK: Maak thuis speelgoed met Mattels nieuwe 3D-printer


Bekijk de video: Stardust Crusaders but DIO is iDIOt - Coffin Dance JoJo SFM (Januari- 2022).