Wetenschap

De techniek achter de absorberende wegwerpluier

De techniek achter de absorberende wegwerpluier

Als je de afgelopen 20 jaar een kind hebt gehad, begrijp je waarschijnlijk hoe magisch wegwerpluiers zijn. Ze zijn de afgelopen jaren zeker veel veranderd als gevolg van de vooruitgang in polymeertechnologieën, maar hun vermogen om urine te absorberen en een baby schoon te houden is ongeëvenaard. Behalve dat ze erg handig zijn, zijn wegwerpluiers eigenlijk een wonder van techniek in de moderne tijd. De ingenieur van youtube laat ons zien hoe een wegwerpluier werkt in de onderstaande video.

De eerste wegwerpluier was gepatenteerd 1948, waarvoor mensen katoenen luiers zouden hebben gebruikt, of hun kinderen gewoon rond zouden hebben laten rennen zonder enige lichaamsfunctie-opvanginrichting. Vroege wegwerpluiers zouden heel eenvoudig zijn geweest, en hoewel ze een stapje hoger waren dan het absorptievermogen van stof, waren ze niets vergeleken met de moderne polymeerwonderen die we tegenwoordig hebben.

Luiers bestaan ​​uit een hydrofobe laag bovenop, die vocht weghoudt van de huid van de baby als de luier vuil is. De urine wordt vervolgens overgebracht naar een superabsorberende polymeerlaag die uitzet als het vocht opzuigt. Qua functionaliteit zijn luiers niet moeilijk te begrijpen, maar denk eens aan het productieproces. Luiers zijn zeker niet plat of zelfs maar eenvoudig, dus het fabricageproces is zeer gespecialiseerd. De exacte montagemethode is een handelsgeheim, maar u kunt enkele informatieve 'How it's Made'-video's vinden die u een deel van het proces van naderbij zullen laten zien.

[Afbeeldingsbron: Ingenieur Guy]

Dat ding dat om de kont van je baby is gewikkeld en je ervan weerhoudt om constant rommel op te ruimen, is eigenlijk een product dat jaren van innovatie en vooruitgang heeft gekend. Van het groeiende aantal dat een kleine luier kan bevatten tot hydrofobe techniek, we zijn allemaal blij dat de wegwerpluier iets van het heden is.

ZIE OOK: Aerogel kan nu worden gevormd uit oud papier


Bekijk de video: Incontinentiemateriaal (December 2021).