Architectuur

Sandcastle houdt een auto omhoog door slimme techniek!

Sandcastle houdt een auto omhoog door slimme techniek!

Bijna elk kind houdt van een goed zandkasteel. Het bouwen van een hoge kan echter een vervelende taak blijken te zijn, aangezien zand de neiging heeft om af te schuiven en in te storten, waardoor het lijkt op iets dat lijkt op een trieste piramide in plaats van op een prachtig kasteel. Met wat slimme techniek kan afschuiving echter worden voorkomen met enkele eenvoudige aanpassingen.

Zand wordt bij elkaar gehouden door wrijvingskrachten, hoe meer wrijving, hoe meer steun het zand kan krijgen. Natuurlijk kan elke zandingenieur (vaak te vinden op het strand met een kleurrijke plastic schop en emmer) je vertellen dat water kan worden toegevoegd om de weerstand tegen afschuiven te vergroten of om te voorkomen dat het zand wegglijdt. Over het algemeen kan korrelvormig materiaal (zoals zand) niet verticaal staan, omdat het zand niet genoeg contactpunten heeft om het bij elkaar te houden, waardoor stukjes wegglijden en de structuur faalt. De rusthoek, of de maximale hoek waarin de grond van nature kan rusten. Elke steiler en de grond zal eraf glijden, waardoor een structuur in vulkaanstijl ontstaat.

[Afbeeldingsbron:Praktische engineering]

Dit afschuiven kan worden voorkomen door lagen toe te voegen die trekkrachten leveren die loodrecht op de afschuifvlakken werken, de beweging weerstaan ​​en voorkomen dat de constructie bezwijkt. Een paar vellen dun materiaal is voldoende om het gedeeltelijke gewicht van een auto te dragen die bijna geen beweging heeft. Civiel-ingenieurs maken natuurlijk gebruik van dit praktische fenomeen door lagen materiaal toe te voegen waar korrelige materialen versterking nodig hebben, zoals in zeeweringen en keermuren op snelwegen. Deze simpele truc biedt een goedkope alternatieve bouwconstructie die verrassend sterk is. U rijdt waarschijnlijk langs constructies die deze techniek elke dag gebruiken.

[Afbeeldingsbron: Praktische engineering]

Nu kun je deze truc gebruiken om te bewijzen dat je op een hoop zand kunt staan ​​door simpelweg een paar dunne vellen materiaal aan te brengen. Deze ingenieuze techniek is zowel ongelooflijk nuttig, erg leuk als natuurlijk erg belangrijk voor alle soorten geotechnische en civiele ingenieurs. Natuurlijk, omdat we enorm geïntrigeerd zijn door dingen onder intense kracht te verpletteren, zouden we graag zien dat het hydraulische perskanaal dit zandkasteel probeert te mislukken - heeft de hydraulische pers eindelijk zijn gelijke gevonden? Ik denk dat we het allemaal wel willen weten.

ZIE OOK: Wat doet een burgerlijk ingenieur?

Geschreven door Maverick Baker


Bekijk de video: Saladeren op de slimme meter met zonnepanelen (November 2021).