Architectuur

Uitgestrekte Basilica Cisterne gebouwd uit geborgen ruïnes

Uitgestrekte Basilica Cisterne gebouwd uit geborgen ruïnes

Tijdens het Romeinse rijk, het huidige Istanbul, zou Turkije de locatie van Constantinopel zijn geweest. Onder deze stad bouwden het Romeinse en later het Byzantijnse rijk een uitgebreid systeem van reservoirs om drinkwater op te slaan voor de bewoners.

De grootste van deze ondergrondse opslagreservoirs is de Basilica Cisterne, en het is een geweldig gezicht om te zien. In opdracht van keizer Justinianus I in532 n.Chr.,het is 140 meter lang en 70 meter breed. Veel van de kolommen in de regenbak werden geborgen uit ruïnes in het gebied en vervolgens ondergronds vervoerd om de stad erboven vast te houden.

Hoe de beroepsbevolking werd verzameld om deze gigantische regenbak te bouwen is niet met zekerheid bekend, maar historische teksten lijken daar 7.000 slaven werden gebruikt om dit ondergrondse labyrint te voltooien. 336 individuele marmeren zuilen sta ondergronds en houd de stad erboven omhoog, elk meet 9 meter hoog.

ZIE OOK: HYPOGEUM, DE ONDERGRONDSE TEMPEL IN MALTA

Tweeënvijftig stenen treden leiden naar beneden naar de stortbak die is omgeven door een 4 meter dikke muur van vuursteen. Over 100.000 ton water kan hier ondergronds worden gehouden, hoewel het niet meer wordt gebruikt voor waterberging.

De uitgestrekte Basilica Cisterne heeft in zijn geschiedenis een paar renovaties ondergaan, waarvan de belangrijkste in de 18e en 19e eeuw werden uitgevoerd. Enkele van de meest opvallende architectonische kenmerken in het reservoir zijn twee gigantische uitgehouwen hoofden van Medusa.

De oorsprong van deze hoofden is onbekend, maar er wordt aangenomen dat ze uit gebouwen rond het rijk zijn gesloopt om als kolomsteunen te worden gebruikt.

Nadat Istanbul viel bij de verovering van het Ottomaanse rijk in 1453, werd de stortbak grotendeels vergeten. Ongeveer 100 jaar later gaat het gerucht dat het is gevonden door een Nederlandse geleerde die de beweringen onderzocht dat de lokale bevolking in staat was om water uit emmers te halen door gaten in hun kelders.

Nadat het was herontdekt, veranderden de lokale bevolking het historische reservoir in een vuilnisbelt, maar het werd later opgeruimd en hersteld. In 1987 werd de Basilica Cisterne weer opengesteld voor het publiek en dient nu een belangrijke trekpleister voor het gebied.


Bekijk de video: Buying Turkish Rugs and visiting the Basilica Cistern and Tokapi Palace Travel Vlog (November 2021).