Architectuur

Wolkenkrabber bedekt met zonnepanelen is de grootste van Europa

Wolkenkrabber bedekt met zonnepanelen is de grootste van Europa

[Afbeeldingsbron: Wikimedia]

Een kantoortoren aan Miller Street in Manchester, Engeland, is volledig bedekt met zonnepanelen, die worden gebruikt om het energieverbruik van de verzekeringsmaatschappij binnen te compenseren. De toren werd voor het eerst gebouwd in 1962, maar het was eerst bedekt met een gevel van mozaïektegels. Deze kleine tegels werden een probleem voor het gebouw en bleven 40 jaar lang van het gezicht vallen totdat er een grote renovatie werd uitgevoerd. Tijdens deze renovatie overlegden de eigenaren van het gebouw, CIS, met zonnepanelenbedrijf Solarcentury om het volledige gebouw in575,5 kW van totale zonnepanelen. De CIS-toren, voltooid in 2004, werd Europa's grootste verticale reeks zonnepanelen en een verticaal zonneproject van deze omvang is sindsdien nooit meer herhaald.

[Afbeeldingsbron: Flickr]

De hele renovatie van zonnepanelen heeft het bedrijf bijna gekost US $ 9 miljoen voor ruim 7.000 individuele zonnepanelen aan de zijkanten van het gebouw. Bovenop het dak van de wolkenkrabber zitten 24 windturbines die ook produceren 10% van het totale vermogen van het gebouwconsumptie. Het bedekken van een wolkenkrabber met zonnepanelen was nog nooit eerder gedaan, en de CIS-toren werd door de DTI gekozen als een van de "10 beste groene energieprojecten"van 2005.

[Afbeeldingsbron:Flickr]

Na de bouw van dit gebouw was het lange tijd het hoogste gebouw in het Verenigd Koninkrijk, maar het werd uiteindelijk ingehaald door de Millbank Tower. Problemen met de belangrijkste betonnen diensttoren deden zich pas 6 maanden na voltooiing van de bouw voor. Door een gebrekkige techniek waardoor er geen uitzettingsvoegen in het beton waren, werden mozaïektegels die vastgehouden werden door voegmiddel verschoven en begonnen ze op de grond te vallen. Dit probleem ging door tot de broodnodige renovatie in 2004 wat resulteerde in de plaatsing van de gevel van het zonnepaneel.

[Afbeeldingsbron:Flickr]

Dergelijke groene gebouwen zijn niet per se kostenefficiënt voor de investeerder, maar het neemt zoveel meer vervuiling van de kaart die anders wordt veroorzaakt door energieproductie uit fossiele brandstoffen. Naarmate zonnepanelen goedkoper worden, zal de wereld waarschijnlijk meer wolkenkrabbers zien bedekt met zonnepanelen, die energie verzamelen zoals bomen dat doen. In een bos heeft de hoogste boom het voordeel dat hij de meeste energie uit de zon haalt. Stel je een wereld voor waar het bouwen van de hoogste wolkenkrabber geen race van hoogte was, maar eerder een race om de meeste zonne-energie te verzamelen.

ZIE OOK: Deze wolkenkrabbers tillen 'groen design' naar een hoger niveau


Bekijk de video: Top 10 Toekomstige Megaprojecten (December 2021).