Architectuur

Oude bouwtechnieken verbinden hout zonder lijm of nagels

Oude bouwtechnieken verbinden hout zonder lijm of nagels

Voordat er complexe houtlijmen en schroeven waren, gebruikten Japanse vakmensen een reeks in elkaar grijpende verbindingen om hout te verbinden voor constructies en balken. Er zijn tegenwoordig veel methoden voor het in elkaar grijpen van verbindingen in houtbewerking, maar over het algemeen hebben ze allemaal een vorm van extra bevestiging nodig. Houtlijm wordt traditioneel gebruikt om laminaire balken en andere verbindingen te maken, maar met een perfect verbindingssysteem is verder niets nodig. Bekijk de onderstaande video om te zien hoe deze Japanse vakmensen balken met elkaar verbinden.

Het systeem van in elkaar grijpende verbindingen wordt aangegrepen met behulp van een wig die volgens ontwerp in open sleuven in het hout wordt geslagen. Deze methode vereist nogal wat gedetailleerde houtbewerking, maar wanneer lijmen of schroeven geen optie zijn, zijn deze verbindingen perfect. Om nog maar te zwijgen, het op deze manier verbinden van hout legt een congruente spanning op de balk en het veroorzaakt geen potentiële breukvlakken die aanwezig kunnen zijn bij andere lijmverbindingstechnieken.

Het samenvoegen van balken zoals deze zou in die tijd de traditionele methode zijn geweest die in alle Japanse architectuur werd gebruikt. Hierdoor zouden ze grotere overspanningen over daken kunnen creëren en hogere constructies kunnen creëren zonder dat er extra steunen nodig zijn.

Bouwtechnieken zijn behoorlijk geëvolueerd dankzij de moderne industriële revolutie, maar er zijn nog steeds groepen die de prachtige oude bouwmethoden voortzetten.

Geschreven door Trevor Engels


Bekijk de video: 24 SCHOONHEIDS- EN NAGELHACKS (December 2021).