Ruimte

Wetenschapper creëert een ongelooflijke visualisatie van ruimtetijd

Wetenschapper creëert een ongelooflijke visualisatie van ruimtetijd

Het weefsel van de ruimte-tijd is niet bepaald een vak dat op de lagere school wordt onderwezen, en er zijn nog steeds delen ervan die zelfs de best opgeleide natuurkundigen nog niet begrijpen. Het begrijpen van de zwaartekracht, de banen van de planeet en donkere energie is echter allemaal heel eenvoudig als je een gigantisch vel rekbare spandex hebt. Natuurkundeleraar Dan Burns kocht een gigantische rol spandex en weefde zijn geïmproviseerde 'stof' van ruimte-tijd samen. Door zijn demonstratie kun je zien hoe planetaire massa's de neiging hebben om in één richting te draaien, en zelfs visualiseren hoe astronauten voor het eerst de maan bereikten, bekijk het eens.

Door gewichten van verschillende afmetingen op de stoffen bol te plaatsen, creëert Dan het effect van in wezen variërende zwaartekrachten. Wanneer hij kleinere objecten over de plaat rolt, draaien ze om de grotere massa, net als de werkelijke planetaire fysica. Verreweg de meest verbazingwekkende demonstratie in de video is wanneer hij een kleinere knikker laat draaien om een ​​grotere knikker terwijl hij ook om een ​​nog grotere massa draait. Dit zou vergelijkbaar zijn met hoe de maan om de aarde draait die om de zon draait.

Een ander verbazingwekkend begrip van waarom planeten en sterrenstelsels de neiging hebben om in één richting te draaien, kan worden afgeleid uit deze demonstratie. Omdat hij grote hoeveelheden knikkers in verschillende richtingen gooit, eindigen ze allemaal in dezelfde dominante richting.

[Afbeeldingsbron: Wikimedia]

Blijkbaar is alles wat nodig is om de fysica van ruimte-tijd te leren, een paar oude gymshorts aan elkaar genaaid en uitgerekt in een cirkel. Deze demonstratie, hoewel rudimentair, is een van de meest effectieve visualisatiemethoden voor planetaire fysica die tegenwoordig bestaat. Het is niet nodig om over het onderwerp na te denken, het is in algemene zin een stuk minder ingewikkeld dan je misschien had verwacht.

ZIE OOK: Kubussatellieten kunnen de toekomst van ruimteverkenning zijn


Bekijk de video: Tijd is een illusie: eenvoudig uitlegd (Januari- 2022).