Architectuur

Koolstofvezelstrengen kunnen gebouwen redden van aardbevingen

Koolstofvezelstrengen kunnen gebouwen redden van aardbevingen

Aardbevingen zijn een van de meest destructieve krachten op aarde. Terwijl tektonische platen botsen en wrijven, worden enorme hoeveelheden potentiële energie ontketend terwijl ze snel langs elkaar heen schieten - als knipende vingers, maar met waanzinnig grote rotsen die op een zee van magma drijven. De meeste gebouwen storten niet in door de daadwerkelijke aardbeving, maar eerder door de verplaatsing van de fundering waardoor het bovenste deel gaat zwaaien, resoneren totdat de trekkrachten te groot zijn waardoor het gebouw instort (zie onderstaande video voor een voorbeeld). Een Japans bedrijf heeft echter een methode ontwikkeld met koolstofvezelverbindingen om gebouwen beter bestand te maken tegen aardbevingen.

Er zijn twee manieren om aardbevingen te weerstaan; de ene is om een ​​gebouw zo te ontwerpen dat het niet aan de grond is gekoppeld, waardoor het gebouw zelfstandig kan bewegen, of om een ​​constructie te bouwen die de krachten die worden opgewekt kan weerstaan. Seismische basisisolatoren zijn als schokken voor gebouwen, waardoor de basis onafhankelijk naar de grond kan bewegen en een deel van de beweging kan weerstaan ​​(zie video hieronder). Er moeten echter gebouwen bovenop het apparaat worden gebouwd omdat het deel uitmaakt van de fundering. Gebouwen die al gebouwd zijn zonder de dempers kunnen ze niet achteraf laten plaatsen. Komatsu Seiren, een Japans bedrijf, heeft dit probleem opgelost met een technologie waarmee een reeds gebouwd gebouw kan worden aangepast om een ​​extra laag aardbevingsbestendigheid te krijgen.

Komatsu Seiren gebruikt koolstofvezelnoedels om een ​​in elkaar grijpend webbandsysteem te creëren dat de horizontale krachten van een aardbeving kan overbrengen en naar de grond kan leiden, de schudbeweging weerstaat en mogelijk de structuur kan redden. Komatsu Seiren beweert dat:

De CABKOMA Strand Rod voor seismische versterking is een thermoplastische koolstofvezelcomposiet. Het maakt gebruik van koolstofvezel, een geavanceerd materiaal, als tussenvoering, terwijl de buitenste laag is bedekt met synthetische vezels en anorganische vezels. Het is afgewerkt door impregnering met thermoplastische hars.

-De treksterkte is hoog, terwijl het de lichtste seismische wapening ter wereld is.

- Delicaat maar sterk structureel lichaam

-Schitterende esthetische kwaliteit die lichtheid bereikt

De strengen zijn 5 keer lichter dan zijn stalen tegenhanger, wat betekent dat een zesde van het gewicht nodig is om dezelfde treksterkte te hebben als staalkabels. De strengen zijn zo licht dat 160 meter daarvan weegt alleen 12 kg(!) met behoud van een sterkte-equivalent van een metalen kabel vijf keer zwaarder. De kabel van 160 meter is zo licht dat hij zelfs met één hand kan worden gedragen (zie onderstaande afbeelding). De koolstofvezelstrengen beloven een veiligere toekomst voor gebouwen die extra bescherming nodig hebben en die nog niet zijn voorbereid op een grote aardbeving. Cabkoma heeft een briljant product gemaakt dat elk gebouw veiliger kan maken tegen de verwoestende krachten die een aardbeving kan veroorzaken. Zie hieronder voor gebouwen die zijn voorzien van de Cabkoma koolstofvezelstrengen.

[Afbeelding Souce: Cabkoma]

[Afbeelding Souce: Cabkoma]

[Afbeelding Souce: Cabkoma]

ZIE OOK: Dit aardbevingsbestendige bed is misschien nog angstaanjagender dan een aardbeving zelf

Geschreven door Maverick Baker


Bekijk de video: Aardbevingen voorspellen doe je zo (November 2021).