Architectuur

Japanse architect ontwerpt een "onzichtbare" trein

Japanse architect ontwerpt een

Ja, dat heb je goed gehoord, Japan zal binnenkort een onzichtbare trein door het land laten rijden in de zoektocht van een architect om ontwerpen te maken die opgaan in de omgeving. De architect achter het project, Kazuyo Sejima, heeft vele prijzen gewonnen, waaronder de felbegeerde Pritzkerprijs voor design. Haar stijl is om structuren te creëren die de natuur letterlijk weerspiegelen, met spiegels en transparanties op grote schaal. De Seibu Group in Japan beheert veel spoorwegnetwerken door het kleine land, en ze hebben Sejima de opdracht gegeven om speciale 'onzichtbare' treinen te ontwerpen voor hun 100ste verjaardag.

[Afbeeldingsbron:Sejima architecten]

"Onzichtbaar" betekent misschien niet wat u denkt dat het betekent, maar wanneer de treinen met hoge snelheden rijden, zullen ze zeker moeilijk te herkennen zijn. Elke trein wordt bedekt met een reflecterend oppervlak dat de omgeving en stedelijke gebieden weerspiegelt. Hoewel het niet precies weergeeft wat er aan de andere kant zou zijn, is het effect in veel omgevingen goed genoeg om het oog te laten denken dat er niets is, aldus Quartz.

De treinen zullen in 2018 uitrollen, maar niet dat het uitmaakt, je zult ze niet kunnen zien als ze dat doen omdat ze onzichtbaar zijn (niet echt). Het belangrijkste doel van de architect bij het aannemen van dit project was om de machinerie naadloos in het landschap te laten overvloeien en tegelijkertijd een gevoel van ironie en schoonheid te creëren.

Dit is een van die momenten waarop architectuur en techniek samenkomen om iets heel cools te creëren. Soms kan de droom van een architect de nachtmerrie van een ingenieur worden, maar in dit geval, omdat het team vooraf gebouwde treinen gebruikt, hoeven ingenieurs niet zozeer betrokken te zijn bij het realiseren van dit unieke ontwerp. Terwijl het tijdperk van echte onzichtbaarheid nog ver weg is, kunnen we voorlopig genoegen nemen met "onzichtbaarheid" door rook en spiegels.

ZIE OOK: Russen bouwden in de jaren zestig een turbostraal-trein


Bekijk de video: How Japanese design combines natural beauty with state-of-the-art function (December 2021).