Industrie

De toekomst van de bouw is. . . Productie?

De toekomst van de bouw is. . . Productie?

Innovatieve bouwtechnieken veranderen de manier waarop we onze structuren bouwen, en zelfs de tijd die nodig is om wolkenkrabbers te bouwen. China's brede duurzame bouwbedrijf heeft zojuist een wolkenkrabber voltooid in het recordtempo van drie verhalen per dag. Om de wolkenkrabber in zo'n snel tempo te bouwen, prefabriceerde het bedrijf alles wat ze konden, dus toen de bouw begon, monteerden ze het in wezen allemaal als een stel bouwstenen. Het punt is dat bouwen met zo'n snelheid niet ongelooflijk nieuw is, in feite is de grootschalige bouwsector de afgelopen decennia verschoven naar snelle voorgemonteerde constructies.

Terwijl prefabricage nog in de kinderschoenen staat als het gaat om grootschalige constructie, bestaan ​​er al tientallen jaren gefabriceerde huizen en andere vooraf gemaakte woonruimtes. Tot voor kort waren er echter vervaardigde constructies in gebruik kleinschalige niches die meestal beperkt zijn in de kosten per structuur. Met andere woorden, het is van oudsher het streven van de minder bedeelden om geprefabriceerde woningen na te streven in plaats van de veel luxere op maat gemaakte woningen. Naarmate de fabricage en het begrip van de behoeften van de klant zijn gevorderd, is de mogelijkheid om geprefabriceerde ontwerpen te produceren die niet alleen op maat zijn gemaakt, maar ook op het hoogste niveau van welvaart, aanzienlijk toegenomen.

Een groot deel van de groei kan worden toegeschreven aan het vermogen om snel prototypen te maken en het vermogen van CAD-software om snel een structuur in afzonderlijke assemblages te ontleden. Alleen is deze technologische vooruitgang niet voldoende om de industrie in de huidige staat te brengen. Bevolkingsgroei en productierobotica zijn de twee andere drijvende factoren waarom de productie de bouwsector betreedt.

Omdat de bevolking sneller groeit dan de bouwsnelheid, wordt de industrie gedwongen om uit te blinken in een tempo dat nog niet eerder is gezien. Deze hoge productiesnelheid is duidelijk zichtbaar in landen als China, gezien de alledaagse bouw van wolkenkrabbers met een hoog tempo. Fabricage van robotica zoals CNC-machines en montagerobots hebben de automatisering mogelijk gemaakt van het construeren van afzonderlijke onderdelen met aanzienlijke snelheden, wat niet alleen beperkt is tot de bouwsector.

[Afbeeldingsbron: Youtube]

De problemen die zich ook voordoen, zijn de verschuiving in sociaaleconomische status van de huidige algemene bevolking over de hele wereld. Bekwame vakmensen worden vervangen door 3D-printers en gefabriceerde goederen, waardoor de productiemogelijkheden omhoog schieten. Er doet zich echter een probleem voor bij deze industriële transformatie, en dat is waar kunst, design en de handgemaakte touch een rol spelen. Hoewel velen misschien niet geven om de esthetische aard van constructie en het dagelijks leven, maakt het vermogen om kunst te interpreteren en te begrijpen deel uit van wat ons menselijk maakt.

ZIE OOK: Wat doet een burgerlijk ingenieur?

Dus waar blijven ontwerpers, architecten en ingenieurs achter in termen van de bouw- en infrastructuursector? Verrassend genoeg betekent de verschuiving naar massaproductie niet het schrappen van deze banen, maar eerder een herstructurering van hun respectieve verantwoordelijkheden. Maatwerk en artistieke stijl is nog steeds aanwezig in vervaardigde huizen en structuren, maar de middelen om die uitdrukkingen te creëren zullen verschuiven naar computersoftware. Dit leidt helaas tot het verlies van de handgemaakte accenten, maar het maakt het ook mogelijk om met ongelooflijke snelheid persoonlijke accenten toe te voegen.

[Afbeeldingsbron:Wikimedia]

Productie in de bouw klinkt misschien alsof de wereld naar identieke blokvormige gebouwen verhuist, maar de kansen die worden geboden in een volledig aanpasbare wereld zorgen voor een nog grotere artistieke expressie in een meer, algemeen beschikbare benadering. De dood van op maat gemaakt handwerk komt zeker niet snel, en ik denk ook niet dat de menselijke benadering het verlies van een dergelijke uitdrukking zal toelaten. In plaats daarvan kan de verschuiving naar massaproductie in de bouw en de industrie meer waarde geven aan de werken die zijn gemaakt door middel van handgemaakte, unieke methoden.

In staat zijn om uw huis te ontwerpen op een online software en de onderdelen te laten leveren, klaar voor montage, zeer snel daarna, is een technologie die binnenkort de dagelijkse bouwer en constructeur zal ontmoeten.

Het is tijd om les te nemen van ieders favoriete speeltje, Lego blokjes. Hoewel de onderdelen waaruit LEGO-structuren bestaan, vergelijkbaar, zo niet hetzelfde kunnen zijn, is het resultaat bijna altijd anders dan het vorige, mooi en creatief. De wereld gaat er veel meer uitzien als een speeltuin waar je met één klik op de knop kunt bouwen wat je maar wilt, op welke schaal dan ook.

ZIE OOK: Top 15 van de gekste gebouwen ooit gebouwd


Bekijk de video: Groothuis Bouwgroep: veilig samen doorwerken met de blik op de toekomst - Deurbroezers 21 (November 2021).